Povijest kluba

Ragbi klub “Lokomotiva” osnovan je 18. rujna 1968. godine, ali njegovi korijeni datiraju zapravo još od osnivanja Ragbi kluba “Krešo Rakić” 1960. godine, odnosno u nastavku osnivanjem Ragbi kluba “Građevinar” 7.11.1964. godine. Prvi trener kluba bio je Nikola Šprajc, a prvu utakmicu klub je odigrao 5.11.1964. godine protiv ISP-a, što je bila, ako ne prva, onda jedna od prvih utakmica omladinaca u bivšoj Jugoslaviji.

50 godina

postojanja

Najveći je domet ekipa “Građevinara” postigla 1968. godine kad je uspjela izboriti sudjelovanje u finalu Kupa u ragbiju VIII, protiv RK “Nada”. Zbog nemogućnost Građevinske škole za daljnje održavanje kluba, koji se natječe u Saveznoj ligi, klubu je prijetilo ukidanje. No, zahvaljujući upornosti, volji i želji entuzijasta i športskog radnika Živka Skroze, u okviru Sportskog društva “Lokomotiva”osnovan je ragbi klub, čiji su prvi igrači bili igrači “Građevinara”.

Osnivačka skupština novog kluba, pod imenom Ragbi klub “Lokomotiva”, održana je 18.09.1968., a za predsjednika kluba izabran je Rudolf Herak.Ostali članovi predsjedništva kluba bili su Joja, Vidović, Jurišić, Skroza, Ćorko, Knaffl, Ruščukić, Zanoški, Sertić i Martinko.

Kad je 1968. godine klub dobio službeno ime RK “Lokomotiva”, nije se ni slutilo da će trebati proći pune dvije godine mukotrpnog rada i dokazivanja kako bi klub dobio službenu potvrdu da je primljen u sportsku porodicu SD “Lokomotiva”.

Treba naglasiti da je problema uvijek bilo, posebno u svezi financiranja rada kluba, ali klub ih je uvijek upornim amaterskim radom uspijevao rješavati, te čuvati i njegovati vrijednosti koje krase svakog ragbijaša – hrabrost, skromnost i visoku razinu sportske etike.

Zbog nesporazuma s Nogometnim klubom «Lokomotiva» i nemogućnosti treniranja na Stadionu «Lokomotiva» na Kajzerici 43 igrača seniorske ekipe i trener, 2000 god., sporazumno prelaze u HARK «Mladost» 2000 god.

Od onda se klub revitalizira te nastavlja s radom s mlađim kategorijama. Trebalo je 10 godina no Lokomotiva se opet počela natjecati, prvo s mlađim kategorijama a onda i u seniorskoj konkurenciji.

Ističemo rezultate U16 ekipe koja je osvojila prvenstvo Hrvatske, i seniorske ekipe koja je 2015 godine osvojila 2. Mjesto u drugoj Austrijskoj ligi, te je 2014. i 2015. Bila prva u drugoj hrvatskoj ligi.

Danas se klub priprema za slavlje 50 godina postojanja.